Δραματικη Εισαγωγη

Φτάσαμε νύχτα στο λιμάνι. Μα τι ωραίο, φυσικό λιμάνι!

Η Μήλος, λένε πως είναι νησί για ζευγάρια.

Τρείς φορές, έκανα την εξαίρεση. Την πρώτη φορά, ήμουν σχεδόν έφηβη, με τους γονείς μου και θυμάμαι μεσημεριανό ψαράκι στην ακροθαλασσιά. Εγώ μπαινοβγαίνω στη θάλασσα, εκείνοι κάθονται στις ψάθινες καρέκλες και φοράνε το καπέλο τους ακόμα και στη σκιά, για να τους ξεχωρίζω απο μακρυά..Αυτό το σκέφτηκα πολλά χρόνια αργότερα, βέβαια. Πολύ ωραία είχα περάσει.

Την δεύτερη φορά, πήγα με την Ντέμη, Αύγουστο, στο camping Δυο Καρδιές / Two Hearts στο νησί. Δεν υπάρχει πιά! Είχαμε περάσει συγκλονιστικά, μα αυτή είναι μια άλλη πολύ ωραία ιστορία με μια μεγάλη πολυεθνική παρέα, παραλία, φωτιές, ζογκλερικά και κορίτσια με δανεικά φαρδυά φούτερ. το απόλυτο φλερτ. ας μην κοροιδευόμαστε.

Την τρίτη φορά, πολύ πρόσφατα, έφτασα στο νησί μαζί με μεγάλη παρέα, που έσπαγε σε μικρότερες, ανάλογα με το χωριό διαμονής.

Το gang του χωριού μας, το υποδέχθηκε η Αθηνά! Μας μίλησε για το νησί, σημείωσε τις πιο σημαντικές παραλίες στο χάρτη, την ρώτησα μέχρι που φτάνει ΙΧ, μου έδωσε τα κλειδιά,  φορτώσαμε τα μπαγκάζια, φορτωθήκαμε κι εμείς, άνοιξα την ηλιοροφή, γύρισα το κλειδί και φύγαμε.

 

a38443a5a3f5c25375f4f62ec03243aa
Millo, 1615, Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
7c0e2416000f14ed93ade94bdfcdfe84
Coucher de soleil à Millo. 1919, BAUD-BOVY, Daniel, BOISSONNAS, Frédéric. Des Cyclades en Crète au gré du vent, Γενεύη, Boissonnas & Co, 1919.

Μυθος και Φανταστικοι Χαρακτηρες

Φτάνουμε στο χωριό μας ενθουσιασμένοι. Αδειάζουμε μπαγκάζια, φοράμε μαγιώ, πετάμε την πόλη απο πάνω μας, κατεβαίνουμε τρέχοντας και που και που πηδώντας δυο – δυο τα σκαλιά και μπαίνουμε στο αμάξι. Παραλίγο να σφηνώσει η Έλσα με τη Λίζα στην πόρτα.

Η Έλσα, συνοδηγός, άνοιξε το χάρτη πριν προλάβω καν να γυρίσω το κλειδί.

“- Έι! Περίμενε ρε παιδί μου να βγούμε πρώτα απ’ το λιμάνι, να πάρουμε μπισκότα, καφέ και ανοίγουμε μετά το χάρτη. Κοίτα λίγο μπροστά σου!” Αυτή είναι η Λίζα, η έξυπνη της παρέας και δεν έχει καλά καλά ξυπνήσει. Ναι. Της αρέσουν τα μπισκότα.

“- Εντάξει ρε Λίζα, πως κάνεις έτσι; Και για να ‘χουμε καλό ρώτημα, έστω ότι βγαίνουμε ρε συ απο το στενό για να κατέβουμε στο λιμάνι, θα κάνουμε δεξιά ή αριστερά; E;  Απάντησε με αυτοπεποίθηση η συνοδηγός που δεν ανέχεται το bullying. Η Έλσα και η Λίζα είναι καλύτερες φίλες απο το προνήπιο.

“- Κορίτσια, λίγο chill”  Ο Πέτρος. Πάντα ανάμεσα σε κορίτσια, έχει δυο ολόκληρες μεγαλύτερες αδερφές, γνωρίζει πολύ καλά απο οίστρους.

Ήμασταν ήδη σταματημένοι έξω απο τον φούρνο, είχα κάνει αριστερά, δεν πήγαινε δεξιά ούτως ή άλλως τελικά και η Μαρίνα είχε ήδη πεταχτεί έξω απο το αυτοκίνητο και μέσα στο φούρνο.

“- Τι θα πάρετε;” Λες και δεν ήμασταν τέσσερα μόλις δευτερόλεπτα πριν όλοι μαζί μέσα σε ενα αυτοκίνητο, όλοι δηλαδή εμείς που μας αφορά το τι θα πάρουμε απο το φουρνο και όχι όλος ο Αδάμαντας, φυσικό λιμάνι και περαντζάδα του νησιού.

“- Τι θα πάρετε;” επανέλαβε, μασουλώντας μια σπανακόπιτα.

Βγαίνει ο Πέτρος, η Λίζα, η Έλσα κι εγώ. Κανείς δεν φαίνεται να απαντά στη Μαρίνα, η οποία απο τη μέση της σπανακόπιτας και κάτω δεν ενδιαφέρεται και πολύ.

Γεμίσαμε μια σακούλα καρπουζόπιτες και άσε τη Μαρίνα να μασάει σπανάκι. Τώρα που είπα καρπουζόπιτα, να μην ξεχάσουμε να φάμε την θρυλική σοκολατόπιτα που βρίσκεται στη χώρα του νησιού, στην Πλάκα. Λοιπόν, απέναντι απο το νηπιαγωγείο είναι το γυμνάσιο, ευθεία πάνω είναι η σοκολατόπιτα της Αρέθουσας με αριθμό ευρεσιτεχνίας 10081981. Τόσο μα τόσο κι άλλο τόσο φανταστικη. Η σοκολάτα δεν έχει αβγό. Βασική ειδοποιός διαφορά, λένε οι γλυκατζήδες.

Απο την καρπουζόπιτα στη σοκολατόπιτα κι απο τον Αδάμαντα στην Πλάκα μέχρι να πιούμε τον καφέ μας και να γνωριστούμε με το νησί. Αισθητά παραδοσιακό χρώμα, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, στενά πλακόστρωτα σοκάκια. Απαγορεύονται τα οχήματα! Μα απο την πόλη έρχομαι, στην κορυφή κανέλα, το κάστρο. Ενετικό, σωστά?

“- Σωστά! Απάντησε η Λίζα. Του 13ου αιώνα.”

-Ουάου!” έκανε ο Πέτρος. “Σίγουρα θα έχει και μια εκκλησία κάπου μέσα.”

“- Σίγουρα!” απάντησε η Έλσα και ανοιγόκλεισε πάρα πολύ γρήγορα τα βλέφαρά της.

Ήμασταν ήδη καθ’οδόν, με την ηλιοροφή ανοιχτή.

-Σαρακίνικο, θα πάμε, στο πασίγνωστο σεληνιακό τοπίο, όπου οι αντανακλάσεις του ήλιου πάνω στους κάτασπρους βράχους δημιουργούν εντυπωσιακά παιχνιδίσματα. Είπε, η Μαρίνα, η παιχνιδιάρα.

– Τσιγκράδο, δεν το συζητώ. Πεντακάθαρα, σμαραγδένια νερά αγκαλιασμένα απο πανύψηλα βράχια!  Θα κάνουμε και ραπελ. how cool! Πετάχτηκε η Λίζα. Και συμπλήρωσε: “Εσύ Έλσα, πιστεύεις θα τα καταφέρεις να κατέβεις με το σκοινί, ή θα μας περιμένεις πάνω?” Η Έλσα της έκανε κωλοδάχτυλο μέσα απο τον δεξί καθρέφτη του αυτοκινήτου.

-Πάμε στο Κλέφτικο με τα πόδια, να γυμναστούμε και λίγο; δε σας λέω ποιός το είπε, για να μην σχηματίσετε λανθασμενη εντύπωση. Σιωπή όλοι.

-Γιατί όχι Φυριπλάκα; Είναι δίπλα στο Τσιγκράδο, έχει εντυπωσιακά χρώματα και μια καντίνα να πιούμε μπύρες. Πέτρος.

– Παπάφραγκα χωρίς σκέψη. Πλάι στα ερείπια μιας προιστορικής πόλης, αναμεσα στα γκριζολευκα βράχια, μπλέκονται η άμμος, τα νερά, οι σπηλιές και τα ανοίγματα στο πέλαγος. Νιώθω μια ποίση να μου ‘ρχεται. Είπε η Έλσα, με το γνωστό της ύφος.

Γύρισα το κλειδί στη μηχανή και σε μια προσπάθεια να γεωμετρήσω το χάος ως οδηγός, ρώτήσα αν πηγαίνουμε βόρεια ή νότια. Έσταζε ο ιδρώτας, ποτάμι. Σιωπή ξανά!

“Λίζα;”

img_0922
img_0892
Βλέπουμε την Πλάθιενα. Οι αίγαγροι στην έρημο της Μήλου κατεβαίνουν στη θάλασσα για να πιούν νερό. Όταν αποκλείονται το χειμώνα, οι ζωοτροφές και το νερό καταφθάνουν με σινούκ.
img_1005
Φυριπλακα
img_1384
Νιώθει fabulous στην τοποθεσία Σαρακίνικο.

Διαλειμμα για μπυρα και χρησιμες πληροφοριες

Ο Μήλος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ηταν γιος του Ποταμού Σκαμάνδρου που αποίκησε το νησί μετά από οδηγία της θεάς Αφροδίτης. Ήταν ενας όμορφος νέος που τον ερωτεύθηκαν οι τρεις Ολύμπιες θεές, Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη.

_____________________________

Βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, στη νοτειοδυτική άκρη των Κυκλάδων, βόρεια του Κρητικού Πελάγους. 5ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων απο τις ανατολικές Λακωνικές ακτές.

_____________________________

Το ηφαιστειογενές νησί της Μήλου αναδυόταν απο το Αιγαίο Πέλαγος πριν απο 2,7 – 1,8 εκ. χρόνια σαν αποτέλεσμα των καταβυθισεων της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτων από την Ευρασιατική.

______________________________

Το άγαλμα της Αφροδίτης, που έκανε γνωστή τη Μήλο στα πέρατα του κόσμου, φιλοτεχνήθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο (323 – 146 π. Χ. Τα χέρια της Αφροδίτης δεν βρέθηκαν ποτέ. Το Άγαλμα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.

_____________________________

Οι κατακόμβες της Μήλου θεωρούνται το δεύτερο πιο αξιόλογο Παλαιοχριστιανικό μνημείο στον κόσμο μετά απο τις κατακόμβες της Ρώμης.

_____________________________

 

4bc9b759924faf4cf82dfa2f02f16ea0
Η τοποθεσία όπου ανακαλύφθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. 1919. BAUD-BOVY, Daniel, BOISSONNAS, Frédéric. Des Cyclades en Crète au gré du vent, Γενεύη, Boissonnas & Co, 1919.
790d97316e6dbd3a5bd2f49e46521a0a
Venus de Millo Marcellus, Marie-Louis J.A.C. de Martin du Tyrac, Comte de. Souvenirs de l'Orient, par le Vicomte de Marcellus, ancien ministre plénipotentiaire, τ. Ι, Βρυξέλλες, Société Belge de Librairie, 1840.

Χωρια και Οικισμοι in a nutshell

Η Πλάκα, το χωριό και πρωτεύουσα της Μήλου είναι γραφική! Όπως θα ‘πρεπε να είναι. Πλακόστρωτα, γραφικά σοκάκια που άλλοτε προστάτευαν απο τους πειρατές, σήμερα προσφέρουν υπέροχη θέα την ώρα του ηλιοβασιλέματος! Μπορείς να την φιλήσεις!

Στις Φάτσες, στο μουσικό καφενείο στην Πλάκα, θα ακούσεις λαιβ ρεμπέτικη ή έντεχνη ή λαϊκή μουσική, θα πιείς σωστά και θα φας καλύτερα! Ο Στέργιος και η Μίνα, απο τα Εξάρχεια, μετακόμισαν στην Πλάκα!

Ο Αδάμας είναι το κύριο λιμάνι στο μεγάλο κόλπο της Μήλου, από τους μεγαλύτερους φυσικούς κόλπους σε όλη τη Μεσόγειο.

Τα Πολλώνια είναι τουριστικό ψαροχώρι, το δεύτερο λιμάνι της Μήλου και βασικός κόμβος επικοινωνίας με την γειτονική, συγκλονιστική Κίμωλο.

Η Τρυπητή είναι παραδοσιακό καλοδιατηρημένο χωριό πάνω απο τα ερείπια του Κλήματος. Οι πολυάριθμες φυσικές σπηλιές που προκάλεσε η σαθρότητα του εδάφους έδωσαν το όνομα στην τοποθεσία, ενώ εδώ σώζονται και οι μοναδικοί ανεμόμυλοι της Μήλου.

Ο Τριοβάσαλος και ο Πέρα Τριοβασαλος, είναι χωριά με εμπορική κίνηση, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά καφενεία χτισμένα αμφιθεατρικά.

Στέκομαι στο φαγητό στις Φάτσες, στη Μίνα και στο Στέργιο.

 

 

 

img_0916
Το λιμάνι του Αδάμαντα, νυχτερινή άποψη. καμία διαφήμιση, έτυχε!
img_1576
img_1585
img_1606
img_1579

Συνεχεια και Άνω Τελεία

…- “Λίζα;”

Η Λίζα έβαλε το δάχτυλο της στο στόμα της, το εγλυψε και το σήκωσε ψηλά στον αέρα, έξω απο το παράθυρο.

-“Βόρεια πάμε”, είπε με αυτοπεποίθηση και συνέχισε “αλλωστε, στη βόρεια πλευρά έχει τρομερό ενδιαφέρον γιατί οι βράχοι είναι ιδόμορφοι, δεν ξέρω αν το ξέρετε ότι έχει ηφαίστειο και ανέμους το νησί. Οι βόρειοι άνεμοι λοιπόν σμίλευσαν, ροκάνισαν, δάγκωσαν, φίλησαν τους βράχους. Το αξισημείωτο βέβαια, στο νησί, είναι πως κάθε παραλία έχει την προσωπικότητα της. Απλά νότια έχει άμμο και βόρεια βράχια. Εμείς θέλουμε περιπέτεια, έτσι δεν είναι;

-“Βέβαια, βέβαια, μόνο για περιπέτεια είσαι εσύ Λίζα μου.” είπε η Έλσα ανοίγοντας στη μέση ενα μπισκότο σάντουιτσ, γεμισμένο με σοκολάτα. Στη συνέχεια πήρε το κομμάτι με τη σοκολάτα και το έχωσε ατσούμπαλα στο στόμα της Λίζας.

-“Κορίτσια σκάστε λίγο. Δείτε απ’ έξω. Φτάσαμε στον Άρη, ρε.”

-“Το Σαρακήνικο είναι, ηλίθιε”. Η Έλσα είναι ξεκάθαρα αγρίμι, αυθεντική και αυθόρμητη, δεν είναι κακιά σε καμία περίπτωση, λίγο απότομη, θα μεγαλώσει και θα ηρεμήσει, μη την φοβάστε.

“-Εδώ είμαστε”, είπε ο ήρωας ο Πέτρος και κουτρουβάλησε με περίσσια χάρη στους ολόλευκους βράχους, για να καταλήξει στα τυρκουάζ νερά.

ΜΠΛΟΥΜ.

 

 

Processed with VSCO with 6 preset
Σαρακίνικο
img_1500
Σαρακίνικο

Ευχαριστιες

Ευχαριστώ πολύ την Αθηνά και την ομάδα της απο το Athena Travel Services που ασχολήθηκε με την οργάνωση του ταξιδιού, για να μπορέσει το GoSeeLeave να κουτρουβαλήσει στο νησί, ξέγνοιαστα.

Εισητήρια, Διαμονή, Ενοικίαση Αυτοκινήτου, Διοργάνωση Εκδρομών, (Διοργάνωση ακόμα και γάμων για όσους θέλουν, οι υπόλοιποι Batida de Coco).

Το πρακτορείο της Αθηνάς,  βρίσκεται στον Αδάμαντα, στο δρόμο προς Πλάκα.

http://www.athenatravel.gr/gr

 

 

 

img_1562

Υ.Γ. Στα υποσκαφα για ρομαντσο

Ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα γραφικά στοιχεία του νησιού είναι τα σύρματα, τα υπόσκαφα καταλύματα, πλάι στη θάλασσα.

Κλήμα, Μαντράκια, Φυροπόταμο, Μύτακα, Αγ. Κωνσταντίνο, Φουρκοβούνι, Αρετή, Σκινωπή και σύρμα της Πάχαινας, με έμφαση σε Κλήμα και Μαντράκια.

Που να σας λεω για τα υπόσκαφα της Κιμώλου..

Καλά ταξίδια. Να είμαστε καλά!

img_1194
img_1252
img_1241